duminică, aprilie 05, 2015

O călătorie spre iubire. "Iubire dincolo de timp"(Iubire dincolo de timp #1) de Tamara Ireland Stone - Recenzie

Cartea poate fi comandată de la Editura Leda, de AICI.

Iubirea face parte din viața noastră, indiferent dacă o percepem diferit sau nu, indiferent dacă nu suntem conștienți de ea sau nici măcar nu credem că ar exista, cunoaștem cuvântul dragoste și suntem ştim cam ce ar trebui să însemne. Prima dată auzim de ea în basme unde dragostea dăinuie indiferent dacă e iubire la prima vedere, indiferent dacă nu s-au văzut niciodată și sunt deja predestinați să fie împreună. Cu timpul creștem și uităm de basme, uităm de acea dragoste ce ni se pare puerilă și totuși, o dorim într-un mod ciudat, care ne sperie. 
Pentru că cine nu ar vrea să aibă parte de iubire în viața lui? Cine nu ar vrea ca imposibilul să se transforme într-o magie pe care o absorbim și o dobândim? Cine nu ar vrea să iubească indiferent de timp, spaţiu, loc, distanță, trecut, prezent sau viitor? De ce asemenea obstacole ar trebui să existe?
Anna Greene și Bennet Cooper sunt dovada că dragostea nu este doar un sentiment pe care îl simţim, care nu are nimic special. Deoarece aceste două personaje pe cât de diferite sunt, din atât de multe puncte de vedere, ajung să se întâlnească, să își zâmbească... și totodată, să se iubească.
"Iubire dincolo de timp" de Tamara Ireland Stone este o carte plină de dragoste, amuzament, prietenie, magie, o magie ce nu necesită vrăji sau descântece, ci una pe care trebuie să o percepem a fi reală și indestructibilă. Deoarece ilustrează o dragoste ce străbate distanța și timpul, trecutul și prezentul, o dragoste ce pare atât de fragilă și, totuşi, atât de puternică.  
Totul începe cu Anna, fata de șaisprezece ani care trăiește într-o familie minunată, într-un orășel drăguț, alături de niște prieteni buni. În timpul liber, lucrează la librăria tatălui ei și îi place să alerge în fiecare dimineață. Iar cu toate astea, își dorește mai mult. Dorește să iasă din acea rutină a vieții ei liniștite pentru a călători, pentru a căuta aventură și adrenalină, pentru a vedea întreaga lume, de a trăi experiențe de neuitat. Vrea lumea întreaga, o lume fără limite.
Știa că acea clipă va veni cândva, însă nu ar fi prevăzut niciodată că privirea caldă și tandră a băiatului misterios cu părul răvășit va fi cel care îi va schimba întreaga existență. Un băiat ce întâmplător îi oferă un zâmbet atât de familiar într-o dimineață, ca după, când află că îl are ca nou coleg tocmai pe el, să se prefacă că nu o văzuse niciodată.
Cu toate acestea, legătura începe să se faca simțită între cei doi din ambele părți, iar ceea ce aflăm împreună cu Anna este că Bennet Cooper nu este doar un băiat enigmatic, frumos, inteligent, ci este un băiat singuratic, ajugând să se maturizeze mai repede decât ar fi fost necesar pentru vârsta pe care o are. Chiar dacă încearcă să stea departe de ea, într-o zi, Bennet este nevoit să facă un pas pe care nu ar fi crezut că va fi vreodată capabil să îl facă: să îi dezvaluie secretul în care constă talentul lui și motivul pentru care se află în acel oraș și acel timp. 
Sunt sigură că sunt câțiva sceptici care veți crede că e o altă poveste de dragoste între un băiat și o fată, iar faptul că băiatul este călător în timp, piperează puțin povestea.
Este adevărat totul, însă cu toate acestea, complexitatea personajelor, nu doar a celor principale, acțiunea în sine, felul în care te ține în priză, la o viteza constantă și potrivită, modul plăcut și uşor de a scrie al autoarei, momentele amuzante și plăcut de drăguțe, călătoriile spectaculoase pe care le fac în timp și evoluția fiecărui personaj în parte, face ca dintr-o carte numai bună de citit într-o zi de vară, o carte ce ilustrează un mesaj puternic și adevărat: dragostea poate învinge orice obstacol.
Sunt atât de multe lucruri care mi-au plăcut la această carte încât am ajuns la concluzia că am apreciat chiar si micile detalii precum părul creț și negru al Annei, ideea de a alerga în fiecare dimineață si faptul că lucrează la librăria tatălui ei, harta de pe perete ei mare care arată locurile unde a călătorit și își dorește să o facă, prietenia ei cu Emma, o adorabilă și zăpăcită englezoaică, momentele lor împreună pline de amuzament și prietenie, seara de marți împreună cu părinții ei care vor să o cunoască așa cum e ea, orele de spaniolă, creionul cu care își prinde părul, întâlnirile dintre Bennet și Anna, discutiile dintre cei doi și locurile minunate și unice pe care le-au vizitat.
Cred cu adevărat că toate micile detalii îi oferă multă originalitate cărții și cu greu te poți desprinde din ea în momentul în care începi să o cunoști atât pe Anna, cât și pe Bennet, chiar și pe Emma, Justin și părinții ei.
Însă în ciuda acestor mici detalii, cartea este frumoasă din cauza ideii principale: călătoria în timp cu care începem să ne obișnuim lent și ușor, pentru a o înțelege, pentru a o percepe ca fiind ceva real pentru Bennet, și, cu toate acestea, pentru a afla limitele peste care el nu vrea să treacă pentru a nu suporta consecințele de care nu are cunoștință cu adevărat, dar pe care le consideră adevărate. Chiar dacă lumea lui Bennet pare infinită, sunt anumite limite peste care nici măcar el nu trece, Sau măcar își impune să nu treacă. Dar devine greu când dragostea ce începe să crească în inimile lor pare să devină ceva vital pentru ei.
Cu toate acestea, va reuși? Vor reuși să rămână împreună? Dacă da, cum? Dacă nu, de ce? O dragoste poate să învingă atât distanța, cât și timpul? Este atât de imposibil? Sau cât se poate de adevărat?
O carte în care nu se vorbește doar despre călătoria în timp, ci e vorba despre doi tineri ce nu ar trebui să fie împreună, însă tocmai acesta ar fi cel mai bun motiv să nu renunțe unul la altul. Deoarece își oferă unul altuia ceea ce își doresc, ceea ce le lipsește. Pentru că se completează cu dinamism, pace, aventura, seninătate, formând un întreg ce pare aproape perfect. O carte în care iubirea străbate incredibilul pentru a creea din nimic totul.

Carte primită pentru recenzie de la Editura Leda.

4 comentarii:

  1. Stiam ca vreau sa citesc aceasta carte inca de cand am vazut coperta pentru prima data, iar recenzia m-a facut sa o vreau si mai mult.
    De cele mai multe ori autorii recenziilor lauda scriitorul cartii pentru stilul sau de a scrie, insa nu se gandesc nici macar o clipa la cuvintele pe care ei le aduna la un loc intr-un mod atat de armonios incat noi, cititorii normali care doresc carti cat mai bune, suntem cateodata mai absorbiti de recenzie si de felul in care a fost scrisa decat de ideea principala a cartii descrise.
    Felicitari, Alexandra, pentru aceste randuri! As vrea sa pot detalia mai mult, dar am ramas pur si simplu fara cuvinte. Tine-o tot asa! <3

    RăspundețiȘtergere
  2. Este o carte pe care am adorat-o inca de cand i-am citit descreierea si sunt convinsa ca o sa-mi placa foarte mult cand o voi citi..In orice caz felicitari pentru recenzie si pentru fiecare gand pe care il impartasesti cu noi legat de carti! Succes in continuare! :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Pare a fi o carte asa de frumoasa. Imi place subiectul si recenzia asta la nebunie. Ai spus lucrurile in amanunt, dar fara a da vreau spoiler. Urasc cand primesc asta, din cauza lor nu am citit vreo 4 carti din biblioteca. Multumesc internet!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pare a fi o carte asa de frumoasa. Imi place subiectul si recenzia asta la nebunie. Ai spus lucrurile in amanunt, dar fara a da vreau spoiler. Urasc cand primesc asta, din cauza lor nu am citit vreo 4 carti din biblioteca. Multumesc internet!

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!