miercuri, martie 12, 2014

Otravirea unui suflet pur. "Nedoriți"(Fredrika Bergman și Alex Recht #1) de Kristina Ohlsson - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Univers şi o puteţi comanda de AICI.

Întotdeauna am avut o slăbiciune aparte pentru copii. Întotdeauna zâmbetul îmi înflorește pe buze de fiecare dată când văd mulți copii în parc, când le aud râsul lor cristalin și unic, când le văd euforia de pe chipul lor angelic. Te aduce aproape de divinitate momentul în care te delectezi cu compania unui copil. Deoarece te face să te gândești la ce reprezintă ei cu adevărat, atât în aparență, cât și în esență: puritate, inocență, bunătate, un nou început, o nouă perspectivă a vieții.
De aceea, copiii sunt cei mai doriți pe această lume plină de orori și întuneric. Tocmai pentru a aduce lumină și căldură.
Însă acest lucru se poate schimba. La fiecare pas, un copil poate fi distrus cu usurință din cauza unei pete mici de otravă, o otravă confecționată de însăși viața. Unii sunt uciși pe loc, luându-le dreptul de a trăi... dar câteodată este mult mai rău să faci exact opusul. Să îl lași într-o lume în care îi e consumat sufletul bucățică cu bucățică, până ce rămâne un infinit gol, ce poate fi umplut doar cu o nebunie dezlănțuită ce așteaptă momentul oportun.
Acesta ar fi primul motiv pentru care mi-am dorit să citesc cartea "Nedoriți" de Kristina Ohlsson.
Pot spune că e prima carte polițistă pe care am citit-o până acum. Chiar dacă atât descrierea, cât și coperta enigmatică, m-au atras, încă aveam câteva rețineri în legătură cu ea. Dar acestea mi-au fost spulberate cu ușurință deoarece felul de a scrie al autoarei este frumos, reușind astfel să structureze minunat o poveste ce te induce în eroare de la începutul cărții, până la finalul ei. Am admirat metoda scriitoarei de a capta cititorul în lumea ei, adăugând toate elementele necesare pentru a fi o carte extraordinară, ce merită citită.
Cazul dispariției din tren a unei fetițe pe nume Lilian, care se desfășoară pe tot parcursul cărții, încinge mințile polițiștilor care lucrează la el, făcându-i într-un mod sau altul să se gândească la propriile vieți, ajungând să se implice atât profesional, cât și sentimental. Astfel reușim să cunoaștem personajele: Fredrika, Alex, Pieder și chiar și secretara lor, Ellen. Împreună cu alți câțiva oameni, formează echipa cu care ne vom împrieteni, îi vom acompania, îi vom judeca, îi vom aprecia... dar le vom oferi toată atenția și susținerea de care au nevoie pentru a desluși misterul care acaparează întreaga anchetă.
Mi-a făcut plăcere să cunosc personajele, chiar dacă eram foarte emoționată să aflu cine e făptașul, dacă vor reuși să îl prindă înainte să mai omoare un alt copil, având scris "nedorit" pe fruntea lui.
Deseori, m-am întrebat ce gândesc polițiștii cu adevărat în asemenea inoportuni. Dacă se gândesc la gogoașa ce îi așteaptă în torpedoul mașinii sau simt cu adevărat tragedia ce se abate în sufletele părinților când află că copilul lui a fost dat răpit sau chiar mai rău. La fel ca orice om, am avut de multe ori tendința să judec pe cei care lucrează în poliție pentru că de multe ori aflu despre cazuri ce ar fi putut fi rezolvate altfel, cât mai în beneficiul tuturor, dar din cauza mai multor motive... de nepăsare, neatenție, sau poate doar din cauza unui ghinion morbid, totul a decurs exact spre opusul pe care nu ni-l dorim niciodată. Dar de multe ori, uităm că polițiștii sunt oameni, la fel ca noi. Sunt condamnați să aibă imperfecțiunea pe care o avem cu toții.
De aceea, ideea de a cunoaște viețile acestor personaje, m-a făcut să-i văd atât din prisma polițistului care se dedică cu tot ce poate, cât și din prisma unui om ce poate fi cu ușurință cel ce trebuie ajutat.
De asemenea, enigma și indiciile, atât false, cât și adevărate te determină să le afli poveștile lor de viață, gândurile lor ce persistă pe întreaga carte și frustrările ce le macină sufletul sunt printre primele atuuri ale acestei cărți.
Chiar dacă la început, cazul pare simplu, el se amplifică și se dezvoltă cu fiecare minut. Oricât de mult au crezut că o va găsi pe fetiță în viață, pe atât de șocantă a fost moartea ei, făcându-i să mediteze și să realizeze că la fiecare pas sunt la fel de departe și, în același timp, aproape să descopere oroarea ce stă în spatele acestei nedreptăți meschine. Simbolurile și înțelesurile lor, misterul și necunoscutul... toate acestea par de nepătruns, tocmai pentru a te îndemna, într-un mod  foarte interesant, să explorezi. Să explorezi, până la finalul acestei cărți, pentru a afla dacă moartea acelei fete a fost în zadar.
Cartea "Nedoriți" de Kristina Ohlsson este cât se poate de dorită. Pentru că orice lucru nedorit te atrage spre o dorință ce te mistuie. Și tocmai pentru că atinge un subiect delicat precum copiii și pătrunzi într-un labirint plin de capcane, îți oferă ceea ce ai nevoie de a ieși învingător: speranța.


"Mai târziu, Alex se va întreba când anume se transformase acest caz într-un animal sălbatic care, prin faptul că îşi schimba mereu direcţia, cu încăpăţânare, îi paraliza întreaga echipă. Cazul părea că evoluează după reguli numai de el ştiute, având drept unic scop derutarea echipei, împingerea ei pe o pistă falsă. Nu încerca să mă controlezi, şopti ceva în interiorul lui Alex. Nu încerca să-mi spui încotro să merg."

“Bărbatul urlă din nou la ea să tacă din gură şi o amuţi cu un alt pumn în faţă. Doi pumni. Un genunchi în stomac. Un şut în şold când căzuse pe podea. Coastele îi trosniră, scoţând acelaşi zgomot precum crengile îngheţate în pădure.”
Carte primită pentru recenzie de la Editura Univers

29 de comentarii:

  1. Genul politist a fost cel care mi-a deschis apetitul pentru lectura, insa nu am citit niciodata o carte care sa aibe la baza suferintele copiilor. Cartea pare sa abordeze un subiect destul de sensibil, disparitia si omorul copiilor, observ, si totusi ideea ei imi da fiori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa citesc neaparat aceasta carte! Imi place foarte mult subiectul cartii, stiu ca suna ciudat sa spun ca imi place un subiect care trateaza rapirea si omorarea unor copii nevinovati, dar sunt foarte curioasa :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Ok, coperta este geniala. Subiectul e foarte bine gandit. Nici eu nu prea agreez politisti, uneori uit ca-si fac doar treaba.
    Foarte multe carti interesante la editura Univers. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai, bună recenzie! :* N-am citit cartea această, dar am citit ceva asemănător, Suflete damnate, cred. Speranța este singurul lucru de care are nevoie omul, pentru a continua să trăiască :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Hm...Recenzia ta m-a facut sa-mi doresc cartea. Sunt atat de curioasa. Ar fi prima carte de acest gen pe care o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Fetelor, daca mai sunteti interesate de alta carte cu un subiect asemanator romanului "Nedoriti", va recomand "Obiecte ascutite" de Gillian Flynn. Tot asa, actiunea porneste de la disparitia si uciderea unor fetite.

    RăspundețiȘtergere
  7. De Gillian Flynn nu am citit decat "Fata disparuta", dar as putea spune ca e geniala! Chiar ma gandeam sa citesc si "obiecte ascutite". In mod normal nu sunt amatoare a genului, dar Gillian Flynn m-a cucerit :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Krisz, multumesc pentru recomandare. M-ai determinat sa adaug pe lista inca o carte.

    RăspundețiȘtergere
  9. Un copil este o minune, o fiinta magica ce iti schimba treptat viata.
    N-am avut ocazia si nici curajul sa citesc aceasta carte dar mi-ar placea sa o citesc. Suferinta si moartea copiilor este pentru mine un subiect hyper sensibil deoarece in urma cu cateva luni am pierdut o fiinta draga pentru mine si pentru toata familia mea, un baietel minunat care ne-a schimbat pe toti chiar inainte de nastere si care din pacate ne-a parasit dupa 3 ore de viata. Uneori ma gandesc cu mare drag la el cand vad alti copii fericiti si nu pot intelege si probabil nu voi intelege niciodata persoanele, groaznicele persoane care pot sa faca rau unui copil. Urasc si voi ura toata viata mea acele persoane capabile sa faca rau unui copil inocent.
    Cand am citit recenzia s-a ridicat parul pe mine. Mi'a placut la nebunie felul in care ai descris recenzia. Sper sa apuc sa o citesc. Imi doresc sa am acest curaj.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Krisz - Nu sunt sigura, dar parca am auzit despre "Obiecte ascutite", insa nu stiam ca are la baza un subiect asemanator. Clar o trec pe lista tinand cont ca mi-e dor de genul politist.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Alexandra, imi pare rau sa aud acest lucru si stiu ca nu exista cuvinte care sa te faca sa te simti mai bine, dar cred ca in timp durerea se va diminua.
    Nici eu nu pot intelege perosnele care fac rau unor copii, chiar si unor persoane adulte, cata cruzime sa ai ca sa omori cu sange rece? Si tocmai din aceasta cauza imi doresc sa citesc carea :D

    RăspundețiȘtergere
  12. @Lupu Diana - nu ai cum sa intelegi acest gen de persoane decat daca esti una. Din pacate asa cum unora le place sa-i faca rau singuri, asa altora le place sa le faca rau altora. Pur si simplu exista. Pana la urma daca ar fi sa discutam despre placerea unora de a face rau altor persoane, am avea multe de spus. Astfel de lucruri se practica inca din antichitate, daca ne gandim cum criminalii erau pedepsiti in cele mai aspre moduri, totul rezumandu-se la acelasi lucru.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu stiu daca este chiar placere sau fac rau oamenilor pentru a alina propria lor durere, desi nu-mi pot imagina cum poti sa te simti mai bine cand omori un om.
    In ultimul timp am inceput sa ma uit la seriale politiste si exista o groaza de tipuri de criminali si desi cartile polititse nu sunt genul meu, trebuie sa citesc aceasta carte, tocmai pentru ca ma face sa-mi pun atatea intrebari inca inainte sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. desi imi plac foarte mult cartile politiste, de cartea aceasta nu am mai auzit pana acum
    subiectul mi se pare socant, teribil. ce fel de om face rau unor fiinte nevinovate si inocente cum sunt copii?
    @Alexandra V. imi pare rau pentru pierderea suferita. trebuie sa fii curajoasa si sa mergi mai departe cu speranta in suflet.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu am citit-o inca, insa imi place foarte tare descrierea. 

    RăspundețiȘtergere
  16. @Lupu Diana si @Alexa Ioana, va multumesc mult. Stiu ca durerea se va diminua intr-un final dar sunt sigura ca tot va ramane o farama din ea acolo.
    De multe ori ma intreb oare ce gandesc sau ce simt acele persoane capabile de o crima. Ce este in capul lor si in sufletul lor in momentul acela. Nu imi pot imagina durerea suferita de acei parinti care afla ca, copilul lor a fost asasinat. E oribil. Pur si simplu cred ca este cel mai groaznic cosmar suferit. Sper sa am ocazia sa pun mana pe aceasta carte.

    RăspundețiȘtergere
  17. @ Alexandra.V, imi pare rau pentru pierderea suferita. Inteleg cum e sa pierzi pe cineva drag, in special pe cineva tocmai din familia ta. Stiu ca indiferent de ce iti voi spune, durerea inca va persista, dar te asigur ca, cu trecerea timpului, va fi mai usor. Fii puternica! Noi suntem alaturi de tine >:D<.

    Imi pare rau ca nu va raspund la toti. Insa va asigur ca ma bucur de fiecare parere pe care o scrieti si imi face placere sa stiu ca v-a atras cartea.
    De asemenea, si eu as putea spune ca ii detest pe acesti oameni care ucid sau maltrateaza copii. Este ingrozitor sa stii ca un biet copil a trecut prin niste chinuri pe care nu trebuia sa le cunoasca existenta la varsta lui. Dar trebuie sa intelegem ca niciun om nu a fost nascut fiind rau. Acel criminal nu a fost rau tot timpul, nu a avut dorinte sau aceste nevoi de a ucide. Daca veti citi cartea, veti intelege de ce a procedat in acest fel criminalul.
    Stiu, niciun motiv nu este relevant pentru tot ce a comis, dar poate daca ar fi trait sau ar fi intalnit alti oameni, daca ar fi primit ajutorul de care avea nevoie, poate nu s-ar fi ajuns la asta.
    Asadar, dupa parerea mea, acel criminal nu e singurul vinovat pentru tot ce a comis. Deoarece nu toti putem fi la fel de puternici, incat sa alegem calea cea buna... doar daca ne este arata de altcineva.

    RăspundețiȘtergere
  18. Alexya ai mare dreptate. Uneori, oamenii aleg, dar nu mereu aleg ceea ce e corect. Acei criminali si-au ales viata pe care o vor, au ales sa nu le pese. Daca nu le pasa de propria viata sau de viata altor persoane si, daca aleg banii si lucrurile materiale, in schimbul unei paci spirituale, in schimbul vietii lor, atunci, nimic nu-i mai poate schimba. Asta au ales si cu asta vor trai, iar mai rau este faptul ca, nimeni nu-i va ajuta sa depaseasca acel stalp din viata lor.
    Alexandra, vreau sa0ti spun ca-mi pare sincer rau pentru piederea ta si, sper ca in timp, durerea se va mai diminua.

    RăspundețiȘtergere
  19. Alexandra imi pare sincer rau!Si da am vazut si eu oameni care sunt in stare sa faca mult rau oriunde se afla.Sunt ingrozitori!

    RăspundețiȘtergere
  20. Fetelor va multumesc mult pentru sprijin. Sunteti cu adevarat minunate.

    RăspundețiȘtergere
  21. Hei, Alexandra, n-ai pentru ce. Sunt sigura ca si tu esti o persoana minunata, din moment ce ai ales sa ne spui mica ta poveste :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  23. Oh, va multumesc din suflet tuturor. Ma bucur ca am dat peste voi fetelor. Chiar ma simt bine aici alaturi de voi:) Si va multumesc mult pentru toate urarile de bine. Sunteti chiar speciale:*

    RăspundețiȘtergere
  24. Alexandra, chiar nu ai pentru ce sa ne multumesti. Sunt sigura ca tot ce am spus, fiecare dintre noi, a fost din suflet.
    Si eu am gasit persoane speciale pe acest blog. O parte dintre ele sunt absente in acest moment, dar abia astept sa revina si sa mai legam o vorba, doua :D

    RăspundețiȘtergere
  25. Coperta e pur si simplu geniala <3 sper din tot sufletul ca si continutul sa fie pe masura

    RăspundețiȘtergere
  26. Imi place foarte mult coperta!! Chiar se potriveste cu subiectul abordat. Clar voi trece cartea pe lista mea!!

    RăspundețiȘtergere
  27. Intr-adevar coperta este bine realizata, dar continutul este si mai graitor. Am primit-o ieri de la sora mea si abia astept sa ma apuc de citit.

    RăspundețiȘtergere
  28. Spor la citit! Abia astept sa vad si parerea ta despre aceasta carte! <3

    RăspundețiȘtergere
  29. Alin, acum că mă uit mai bine coperta e chiar foarte frumoasă.
    Diana DD, vreau și eu să-ți aflu părerea despre carte :D

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!