vineri, noiembrie 09, 2012

10 orașe distopice din filme în care nu ți-ai dori să trăiești..

Știți cu toții că sunt o mare iubitoare a romanelor distopice, e un gen care m-a cucerit complet. Divergent, Spulberă-mă, Eve, Jocurile Foamei, Legăminte, Urâții, și altele, toate sunt cărți preferate mie, și sunt convinsă că și ale voastre. Așa că nu aveam cum să nu postez articolul acesta extrem de interesant de pe Cinemagia. Despre ce e vorba în el? Ne prezintă niște orașe distopice din filme, care vă vor face să tresăriți, doar imaginându-vă locuind acolo. 
Am găsit în unele dintre ele asemănări cu romane distopice contemporane, din care cred că autoarele s-au inspirat când am scris, cum ar fi:
~ seria Delirium de Lauren Oliver și filmul Alphaville (în ambele iubirea e considerată ceva dăunător, e o boală, sau ilegală),
~ trilogia The Chemical Garden de Lauren DeStefano (care va apărea și la noi la Editura Litera) și filmul Logan's Run (în ambele este stabilită o durată de viață a oamenilor, dacă în roman bărbaţii cu o durată de viaţă de 25 de ani, şi femeile o durată de viaţă de 20 de ani, în filmul Logan's Run toți oamenii trebuie să moară la 30 de ani), 
~ seria Legăminte de Ally Condie și filmul Equilibrium..
..și alte asemănări pe care le veți descoperi și singuri..
Veți descoperi că toate aceste lumi din filmele de mai jos sunt îngrozitoare, dar cel mai mult mi-au atras atenția:
~ Sin City (un oraș alb negru, și la propriu și la figurat, fără culori, sună tare deprimant), 
~ Equilibrium (cărțile, arta și muzica interzise? Oribil!) 
Alphaville (pentru că sunt o romantică și o lume în care iubirea e interzisă mi se pare groaznică). 

Și acum vă las să citiți articolul:

Guverne totalitare, baze de date omniprezente, modificări invazive ale corpului uman, haos general provocat de violenţă extremă, peisaje postapocaliptice, virusuri letale sunt doar câteva dintre elementele care duc o societate la descompunere şi cele care fac distopic un oraş în SF-urile post-apocaliptice.

Sin City
Sin City este un oraș – la propriu și la figurat – alb-negru, o lume dezolantă şi dură, fie că este privită din exterior sau din interior. Numai rare valvătăi de culoare luminează acest oras. De asemenea, este un loc plin de contraste. Contraste intre corupţi, avizi de putere si pacatosi, pe de-o parte, si cei care inca ţin cu dinţii de moralitate, speranţa si vise, pe de alta parte. O metropola imaginara, schitata sa fie nu numai rea, ci si plina de emotii si instincte primare.
Oraşul îşi are originile în anul 1991, fiind rezultatul imaginatiei aprinse si al penelului iscusit al maestrului benzilor desenate moderne, Frank Miller. Avea sa devina una dintre cele mai apreciate povesti ilustrate din vremea ei. Miller, un pion important in revolutia moderna a povestirii revistelor de benzi desenate, avea deja fani – fiind apreciat din punct de vedere literar – lucrand la benzile desenate ale lui Marvel, Daredevil si la benzile desenate cu Batman, The Dark Knight Returns. A continuat sa-si puna amprenta asupra culturii populare creand personaje celebre, cum ar fi Elektra – asasinul ninja si Ronin – samuraiul viitorului.

Libria din Equilibrium
Într-o lume viitoare, un regim dictatorial a eliminat războiul suprimând emoţiile: cărţile, arta şi muzica sunt interzise cu desăvârşire, iar sentimentele sunt infracţiuni care se pedepsesc cu moartea. Pentru a urmări respectarea legii, un grup special de poliţişti numiţi “Preoţii Tetragrammaton” au fost desemnaţi pentru a-i elimina pe toţi cei ce încalcă legea.
Preotul John Preston (Christian Bale) este un agent guvernamental de primă mână, responsabil cu distrugerea tuturor celor care se împotrivesc regulilor.

Mega City One în Dredd
În 2070, un război nuclear devastează tot Pământul, şi numai câteva oraşe mai rămân locuibile. Toţi supravieţuitorii se concentrează în câteva “mega-oraşe” conduse de regimuri autoritare sau chiar dictatoriale, în care Judecători sunt numiţi cei care aplică legea. Unul dintre aceste oraşe este Mega-City One, în care Dredd este judecător: acest oraş conţine ceea ce a fost cândva Coasta de Est a Statelor Unite şi a Canadei, fiind populat de peste 400 de milioane de oameni, concentraţi în turnuri uriaşe de locuinţe.
Chiar dacă viaţa lor e precară, iar pericole precum diverse dezastre se adaugă la condiţiile sordide de viaţă, ei o duc mai bine decât în afara “zidurilor”, pe “Pământul blestemat” cutreierat de mutanţi şi de criminali…
Studiourile Cape Town Film Studios din Africa de Sud s-au dovedit locul perfect pentru a recrea Mega City One.

Alphaville
Alphaville este un oraş din viitor de pe o altă planetă decât Pământul, în care conducătorul este un om de ştiinţă diabolic, sub şefia căruia iubirea a devenit ilegală.

Londra din Nineteen Eighty-Four
După Războiul Atomic, lumea este împărţită în trei state, iar Londra este capitala Oceaniei, fiind condusă de un partid care are control absolut asupra tuturor cetăţenilor săi. Winston Smith (John Hurt) este unul dintre birocraţii de aici şi face parte dintr-un department important, datoria acestuia fiind de a rescrie istoria. În vreme ce colegul său, Pearsons (Gregor Fisher) pare destul de mulţumit să respecte aceste legi aberante, Smith comite “crima” de a se îndrăgosti de Julia (Suzanna Hamilton), care lucrează pentru Ministerul Adevărului, iar cei doi găsesc o modalitate de a scăpa de sub control, însă asta este o iluzie pentru că, în realitate, nimeni nu este cu adevărat liber.

Los Angeles în Blade Runner
Prin comparaţie cu Blade Runner (1982), sursa sa de inspiraţie – clasicul “Androizii visează oi electrice?” este la fel de bogat şi de surprinzător pentru fanul genului science-fiction, în special în ceea ce priveşte cadrul său urban. Autorul Phillip K.Dick l-a imaginat pe protagonistul Rick Deckard cutreierând (sau, mai bine zis, zburând în nava sa) printr-un San Francisco post-nuclear, aproape distrus; în schimb, regizorul Ridley Scott a ales Los Angeles-ul drept fundal, transformând oraşul real într-unul distopic, agitat, aflat într-un întuneric punctat cu lumini de neon şi intens populat. Scott a construit imaginea unui oraş post-apocaliptic prin combinaţia aglomerării urbane cu densitatea verticală, ceea ce se potriveşte bine Los Angeles-ul.
În schimb, peisajul variat, colinele şi străzile în pantă din San Francisco ar fi avut nevoie de efecte vizuale mult mai elaborate. Iar acele repere de care leagă K. Dick povestirea: secţia de poliţie, Opera San Francisco, un spital veterinar fictiv de pe strada Van Ness – se pierd în peisajul general. În schimb, clădirea Bradbury, o clădire istorică din centrul Los Angeles-ului, a rămas în peisaj.

Port Talbot în Brazil
Cruzimea birocraţiei, libertatea iluzorie a viselor, natura distructivă a muncii repetitive sunt trăsăturile oraşului imaginat de Terry Gilliam: satira lui este inegalabilă, iar Brazil rămâne unul dintre cele mai bune filme ale sale.Robert De Niro în rolul unui proscris (specialist în climatizare) este pur şi simplu fermecător: Filmul ia în râs guvernul, consumerismul şi vanitatea. Merită (re)văzut.
O excursie în Port Talbot din Ţara Galilor l-a inspirat pe Terry Gilliam în realizarea filmului.
“Port Talbot este un oraş al oţelului, unde – din cauza industriei – totul e acoperit de un praf gri de minereu de fier. Şi plaja e acoperită cu acest praf, e pur şi simplu neagră. Apunea soarele şi era frumos. Contrastul era extraordinar, şi am avut imaginea asta a unui om care stătea pe plajă cu un radio, ascultând nişte cântece latino stranii, precum “Brazil”. Muzica îl ducea într-o altă dimensiune şi făcea ca lumea să-i pară mai puţin cenuşie”, scria Terry Gilliam în cartea “The Battle of Brazil”.

Gotham City
Gotham City este un oraş întunecat şi periculos, “protejat” de un departament de poliţie în mare parte corupt, ce are mare nevoie de un erou. Acesta apare în persoana lui Batman, un personaj misterios ce apare întotdeauna la momentul oportun.

The Domed City din Logan’s Run
Povestea “Fuga lui Logan” este plasată în anul 2274. Pentru a menţine echilibrul populaţiei, maşinăriile (computerele) care conduc Washington decretează ca toţi oamenii să moară la vârsta de 30 de ani. Aceia care pun în aplicare legea sunt cei cunoscuţi sub numele de “sandmen”, iar Logan (Michael York) este unul dintre ei. Trimis într-o misiune pentru a descoperi locul celor care fug pentru că vor să trăiască mai mult de 30 de ani, eroul poveştii începe să îşi pună întrebări în legătură cu sistemul pe care îl servea şi va sfârşi prin a se întoarce împotriva maşinăriilor care se aflau la putere în Washington, distrugîndu-le.

Racoon City din Resident Evil: Apocalypse
Strigoii însetaţi de sânge au fost eliberaţi în oraşul care înconjoară fabrica secretă a corporaţiei Umbrella. In inima orasului Raccoon City, un grup mic de oameni neinfectati lupta pentru viata lor impotriva mutantilor si a celor mai rapizi si mortali Likers. Ramanand fara resurse si noroc, grupul este salvat de Alice si impreuna incep sa porneasca o bataie disperata pentru supravietuire.


Care dintre aceste filme/lumi vi se par mai interesante/ îngrozitoare și de ce? 

3 comentarii:

  1. Ultimul mi se pare cel mai interesant! Cât despre restul, este atât de ciudat câte poate face mintea umană! Dar totuși , mă bucur că nu sunt singura super-ultra-extra fașcinată de aceste lumi distopice!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu siguranta toate eu ceva aparte. Mai ales ca in ultimul timp am inceput sa ma axex pe genul aesta distopic :)
    Dar cel mai mult ma atrage ultimul, fiind si fana a filmelor:X

    RăspundețiȘtergere
  3. Este foarte greu sa aleg intre aceste lumi pentru ca fiecare are ceva special, dar cel mai mult ma atrage Sin City, dar nu ma intrebati de ce pentru ca nu stiu

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!