vineri, august 19, 2011

"Războiul Reginelor" (Dinastiile #1) de Oana Stoica Mujea - Recenzie

Cartea a apărut la Editura Tritonic şi poate fi comandată AICI.

Am auzit peste tot de această serie, “Dinastiile”, am văzut diverse interviuri cu autoarea, Oana Stoica Mujea, şi dorinţa a crescut progresiv în mine de a-i avea măcar o carte în mână şi de a o citi.
Nu aveam idee la ce să mă aştept de la acest prim volum, „Războiul Reginelor”, tocmai pentru că nu m-au pasionat prea mult când eram mică poveştile cu multe creaturi supranaturale, sau fantasy, până a început fenomenul Twilight. Nici măcar „Harry Potter” n-am citit, deşi era o adevărată nebunie, copiii citeau pe furiş din aceste cărţi în timpul orelor. Eu trăiam în lumea mea, fascinată de romanele lui Jane Austen în vremea aceea şi îndrăgostită de domnul Darcy :)). În fine.
Această carte mi-a făcut cunoştinţă cu personaje fascinante, care nu ştiu dacă aşa sunt descrise şi în mitologie, sau nu, cert e că aici sunt foarte tari. Elfi, arkuzi, zâne, elpizi, sperieni, sinari.. şi lista ar putea continua. Nu auzisem de multe specii din acestea, şi mă simt cu o cultură mai bogată acum.
Cartea o are în prim plan pe Yasunna, o tânără deosebit de frumoasă şi demnă, dar cu un caracter rece, care a trăit toată viaţa ei în Ziar, alături de Isondra, femeia care a crescut-o. Deşi satul şi locurile acestea îi sunt dragi fetei, mereu a simţit că nu aparţine de ele, iar faptul că cei din jur o privesc ca pe o ciudată nu e de mare ajutor. În curând va afla şi cauza, ea nu este un om, este o elfă, viitoarea regină, care a fost pierdută la naştere.
Astfel, Yas trebuie acum să facă faţă noii ei firi, să se descopere pe sine însuşi, să afle care îi sunt puterile, cum le poate controla, şi să îşi găsească semenii. Când satul porneşte o revoltă împotriva ei, este nevoită să fugă cu Samin, un tânăr îndrăgostit în secret de ea şi care promite să o apere, şi să pornească în călătoria vieţii ei.
În drumul ei va poposi în An’, regatul zânelor, o va cunoaşte pe Min’yara, frumoasa lor regină, dar supărată adesea de sfatul zânelor bătrâne, care încearcă să o manevreze, deoarece ea e foarte tânără şi o consideră incapabilă de a conduce singură, mai departe, va pleca spre oraşul Landra unde îl va cunoaşte pe Moş Gap, un vrăjitor, de la care va primi noi învăţături şi instrucţiuni, şi unde îl va întâlni pe Beor, un tânăr educat şi timid, dar neînfricat, trimis de Morana, regina arkuzilor şi totodată mama lui, în ajutorul elfei.
Aici drumurile lui Samin şi ale Yassunei se bifurcă, el porneşte în căutarea bunicului său, Neoptol, regele oamenilor, iar ea împreună cu Beor, care făcuse o pasiune subită pentru frumuseţea şi tăria ei de caracter, pornesc către Ba’al, regatul elpizilor , unde va avea parte de îndrumarea cea mai valoroasă, cea a regelui Fhar’dur, care a fost şi mentorul mamei ei, regina elfă Shirana.
Nu o să vă spun care sunt puterile fiecărui popor, asta veţi afla voi. Nu vreau să vă alung curiozitatea. Mi-a plăcut că povestea nu este centrată doar asupra personajului principal, ci ne este prezentată şi drama Moranei, regina arkudă ameninţată să fie înlăturată de la conducere pentru că încă nu a adus o moştenitoare (acolo fetele sunt cele importante şi preiau tronul), modul cum le închidea gura zânelor bătrâne regina Min’yara , sau problemele prin care trec celelalte neamuri, iar cel mai mare duşman, şi cel comun al lor, fiind regele Ceasornicar, care o vrea moartă şi pe Yasunna. M-am pierdut la început în multe descrieri, recunosc că nu sunt adepta lor, dar mai apoi am înţeles că scriitoarea a construit o nouă lume de la zero, şi erau necesare pentru a delimita cadrul în imaginaţia cititorului. Când am terminat volumul am aflat că acesta este doar un prolog al celor 9 cărţi din serie, deci sunt convinsă că vom avea parte de multă acţiune mai încolo, pe parcurs.
Cartea este frumoasă, şi când o laşi din mâini te simţi mai copil, mai vesel , mai visător.

14 comentarii:

  1. Imi place mult recenzia..Nu mi`am luat cartea pana acum, dar cred ca m`ai convins;))

    RăspundețiȘtergere
  2. da Irina e super :)) imi place mulkt :) si eu cred ca m-am convins :)

    RăspundețiȘtergere
  3. e superba cartea! nu prea eram convins pana acum sa o citesc, dar acum mi-am dat seama odata cu citirea recenziei ca trebuie neaparat sa apara in biblioteca mea! data viitoare cand trec pe la o librarie mi-o iau! :d

    RăspundețiȘtergere
  4. De acord, si eu vreau sa mi-o iau!:)

    RăspundețiȘtergere
  5. seamana cu multe carti de gen fantasy americane ceea c apreciez deoarece este un volum fantasy ecea ce nu prea se scrie la noi in romania din cate am obs .

    RăspundețiȘtergere
  6. mai multe cunoscinte au citit aceasta carte si au spus ca este superba deci trebuie sa fie ceva mai special :)

    RăspundețiȘtergere
  7. nu stiu adica mi se pare chiar foarte speciala cat o romanca a scris-o :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Mda, poate incep si ai nostri sa scrie d`astea:))

    RăspundețiȘtergere
  9. da adica am putea fi cunoscuti si in alte tarii nu numai pentru muzica pentru care o cream :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. frumoasa carte, recenzie. nu am auzit de carte pana acum.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumim pentru că ne vizitați blogul și pentru comentariile voastre. Contează foarte mult pentru noi să vă aflăm gândurile :). Dacă ați pus o întrebare, reveniți, cu siguranță vă vom răspunde!